nieuws

Dossier Funcooking : De 'good old fashioned' fondueavond

De 'good old fashioned' fondueavond

Fondue is een klassieker. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog de leuke winteravonden rondom een keurig gedekte eettafel, met in het midden dat sudderende en pruttelende potje en het gevecht met je zus of broer over wie het laatste gepaneerde gehaktballetje op zijn vork mocht prikken. Dat waren goeie tijden en die zijn heel gemakkelijk terug op te roepen.

Bij fondue worden voedingsmiddelen in kleine stukjes ondergedompeld in een warme of hete vloeistof. De twee meest bekende vormen zijn vleesfondue en kaasfondue, maar ook de meer exotische Japanse of Chinese fondue wordt steeds populairder, en ook de zoete chocoladefondue heeft definitief onze harten veroverd.

Bij vleesfondue wordt het fonduestel gevuld met een kokend hete olie of bouillon, waar vervolgens het vlees in wordt bereid.

Bij kaasfondue bestaat het mengsel uit gesmolten kaas, vaak vermengd met witte wijn, waarin stukjes (stok)brood ondergedompeld worden. Voor een kaasfondue kan je gebruikmaken van speciale kazen of combinaties van kazen. Een 'gekookte' kaas zoals Emmentaler, ontleent zich het best voor kaasfondue door het smeltgedrag van deze kazen. Je kan tegenwoordig in de supermarkt ook kant-en-klare kaasfonduepakketjes kopen, en dit in verschillende smaken. Recepten voor kaasfondue vind je soms terug op de achterzijde van de verpakkingen of door even te zoeken op het internet.

Andere soorten fondue zijn de Japanse of Chinese fondue: vlees of groenten worden via metalen schepnetjes gedoopt in bouillon, wat het heel wat gezonder en lichter maakt dan de klassieke oliefondue. Meestal worden ook uienringen, knoflook, prei en andere (soep)groenten in de bouillon gebruikt, zodat je na het fonduen, de heerlijke bouillon kan opscheppen in soepkommetjes.


Tip: Gebruik bij het fonduen speciale fonduevorkjes. Deze vorkjes zijn extra lang zodat je je niet kan verbranden aan de hete olie in de fonduepan. Vaak zit een set vorkjes als accessoire bij het fonduepakket. Met de extra lange steel kan je ook verder reiken - handig voor wie ietsje verder van de fonduepan zit. Het aantal meegeleverde vorkjes en 'leunruimte voor die vorkjes' bepaalt trouwens hoeveel mensen kunnen fonduen met die pan.


Fonduestel - Tefal

Dit origineel fonduestel EF3500 heeft een draaiend plateau zodat iedereen makkelijk overal aan kan. Er zijn 5 originele keramische bakjes en 8 fonduevorkjes voorzien. De thermostaat is regelbaar en de fonduepot bevat een anti-aanbaklaag.

TEFAL EF3500 < € 89,99 waar te koopBeka - Chinees fonduestel

Natuurlijk kan je met een traditioneel fonduetoestel ook Chinees fonduen, maar dit oogt veel mooier, veel authentieker dankzij het typerende schoorsteentje en de grote kom, waardoor alle ingrediënten goed zichtbaar zijn.

Dit toestel is vervaardigd uit roestvrij staal en wordt geleverd met een deksel en vier schepnetjes.

BEKA < € 50,95

Meer nieuwigheden:
fondue
Dossier Funcooking : De 'good old fashioned' fondueavond


Gepubliceerd op : 17 december 2006 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier Funcooking

Gezellig tafelen, maar dan zonder de hele dag aan het fornuis te staan? Het kan. Haal die funcooking toestellen boven, en kies voor steengrillen, gourmetten of fonduen, of een heerlijke Zwitserse raclette. Keuze te over.Dossier Funcookingselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3401 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=3401 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro