tips

De juiste omgeving om wijn te bewaren

Om wijn op een juiste en optimale manier te bewaren gelden er een aantal basisregels.

 • constant klimaat waarbinnen de wijn wordt bewaard
  De belangrijkste voorwaarde voor het bewaren van wijn is een gelijkmatige binnentemperatuur van de wijnkast: grote schommelingen van de temperatuur zijn uit den boze. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 8 en 12 graden. Een lagere temperatuur vertraagt het rijpingsproces van de wijn. Speciale veiligheidsvoorzieningen op sommige wijnkasten zorgen ervoor dat de binnentemperatuur zelfs bij een lage buitentemperatuur constant blijft.
   
 • ideale vochtigheid
  De ideale vochtigheid ligt tussen de 50 en 80 %. Hierdoor blijft kurk soepel en kan de wijn tijdens het rijpingsproces ademen. Bij te weinig vochtigheid kan de kurk echter krimpen en kan er te veel lucht aan de wijn, met oxidatie van de wijn tot gevolg. De luchtkwaliteit kan ook constant blijven door de continue aanvoer van verse lucht via een ingebouwd actief koolstoffilter in de wijnklimaat- of wijnbewaarkasten. Dit actief koolstoffilter voorkomt bovendien dat vreemde geuren op de wijn kunnen overslaan.
   
 • geen tocht
  De fles mag plaatselijk niet afgekoeld worden.
   
 • geen trillingen
  Wijn vraagt om rust: vooral oude wijnen zijn gevoelig voor schokken en trillingen. Bewaar de wijn dus trillingsvrij. De flessenplateaus vangen de schokken op zodat de wijn zich in alle rust verder kan ontwikkelen.

 • hou licht buiten
  Een goede wijnkast of -kelder mag geen licht binnenlaten. vandaar dat wijnkasten met een glazen deur een UV-filter hebben. Deze filter verhindert dat UV-stralen van het daglicht de kostbare wijn aantasten. Zo wordt het rijpingsproces niet verstoord.
   
 • leg de fles neer
  Dit opdat de kurk zijn werk zou kunnen doen. Door het voortdurende contact met de wijn blijft de kurk permanent vochtig en blijft ze de wijnfles zorgvuldig afsluiten. Als de flessen staan gaat de kurk krimpen en kan er lucht tussen de kurk en de flessenhals binnendringen. Door deze bijkomende luchtcirculatie verdampt de wijn, daalt het niveau in de fles en gaat de wijn oxideren.

  Liggend bewaren kan ook een nadeel zijn: bij een minderwaardige of zieke kurk kan de wijn een onaangename kurksmaak krijgen. Zelfs de beste wijnkelders kunnen soms niet verhinderen dat wijn een kurksmaak heeft.

Wijnklimaatkasten
Niet te verwarren met een wijnbewaarkast is de wijnklimaatkast of wijnkoeler. Met een dergelijke kast kan men de wijnen - die men voorheen heeft bewaard in een wijnbewaarkast of wijnkelder - langzaam terug op de ideale wijntemperatuur brengen. Via verschillende temperatuurzones kan u zowel witte als rode flessen wijn bewaren, en eveneens champagne en andere schuimwijnen.

Een fabrikant als Liebherr heeft een combinatie van een wijnbewaarkast en wijnklimaatkast in het gamma. De Vinidor-Serie biedt afhankelijk van de apparaatgrootte twee resp. drie wijnsafes waarin de temperatuur telkens onafhankelijk van elkaar kan worden ingesteld.  Bij de apparaten met twee safes kan in iedere safe de temperatuur tussen de 5 en 18 graden celsius worden ingesteld. De toestellen met drie safes gaan nog een stapje verder: hier kan u de temperatuur tussen de 3 en 20 graden instellen.


Gepubliceerd op : 15 mei 2008 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2418)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2418) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
cuizine.be
tips
1 2 3 ... 4 volgende >>

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro