tips

Dossier verlichting : Tips: verlichting in de keuken

Tips: verlichting in de keuken

De keuken fungeert steeds meer als een belangrijke leefruimte in onze woningen. Keukens worden niet enkel meer voor het koken gebruikt, of als opslagplaats voor voedsel. Tegenwoordig zijn keukens echte multitask ruimtes. Zo'n verscheidenheid aan taken betekent ook een flexibel lichtplan.

Een goed verlichte keuken maakt de bereiding van maaltijden makkelijker en zorgt voor een aangepaste sfeer tijdens het eten, werken of ontspannen. De verlichting hangt af van de grootte en complexiteit van de keuken. Indien een kleinere keuken enkel als eetplaats wordt gebruikt, dan volstaan een centrale lamp en taakverlichting. Grotere keukens daarentegen - met extra grote keukentafel - kunnen best een mix van algemene, werk- en accentverlichting gebruiken.

Hoewel taaklicht in de praktijk toch meestal voorrang heeft, doet sfeerverlichting het in de keuken steeds beter. Zeker als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer. De verlichtingsmarkt biedt een overvloed aan mogelijkheden en toepassingen, in iedere stijl, kleur en vorm.

Hoofdverlichting
Als hoofdverlichting is in bijna elke keuken een plafondlamp aanwezig. Met een dimmer kan men de lichtsterkte regelen naargelang de behoefte van het moment.

Plaatsen waar in ieder geval goed en direct licht op moet vallen, zijn: werkblad of aanrecht, spoelbak en kooktoestellen. Zo kunnen we gemakkelijk de inhoud van onze kookpotten controleren, scherp keukengereedschap gebruiken zonder daarbij in de eigen vingers te snijden, recepten nog snel even nalezen en kleuren onderscheiden. Om te voorkomen dat de ogen snel vermoeid raken is een speciale verlichting van de werkplek dus onmisbaar. Deze moet de werkplek gelijkmatig belichten, zonder te verblinden, en zo geconstrueerd zijn dat je eigen handen geen schaduw werpen op het werkgedeelte.

Als aangepaste verlichting voor het aanrecht wordt vaak gekozen voor fluorescentieverlichting (beter bekend als TL-lampen) onderaan de bovenste wandkast, in combinatie met downlights. Fluorescentielampen verspreiden het licht namelijk heel gelijkmatig over het oppervlak van het werkblad.

Wanneer kastdeuren uit glas bestaan of transparant zijn, kan er een mooie effect bekomen worden door aan de binnenkant van de kast kleine fluorescentielampente aan te brengen. TL-verlichting boven de kast zorgt er dan weer voor dat het plafond hoger lijkt.

Verlichting boven de keukentafel of boven een keukeneiland is best multifunctioneel: de tafel of het eiland wordt immers niet alleen meer gebruikt om te eten, maar ook voor hobby's, familiegebeurtenissen of werk. Een decoratieve hanglamp, eventueel met dimmer, kan aangevuld worden met downlights of inbouwspots. Downlights bieden algemene verlichting, maar zelfs als de rest van de keuken met downlights is uitgebouwd, zal een hanglamp of pendelarmatuur voor extra pigment zorgen door een eigen ruimte te creëren in de keuken.

Open keukens en keukeneilanden  - momenteel erg in trek - stellen bijkomende eisen aan de verlichting. De keuken dient uitnodigend te zijn en te baden in sfeervolle verlichting. Zeker omdat ze als verlengstuk van de woonkamer fungeren.

Halogeenverlichting
Bijzonder veel gebruikt in de keuken is halogeenverlichting. Halogeen zorgt voor een aangename algemene verlichting. Voor het bereiden van de maaltijd is er voldoende licht in de keuken, en tijdens de maaltijd zelf zorgt het voor een gezellige sfeer. Een dimmer breidt de mogelijkheden van halogeenverlichting als sfeerschepper verder uit.

Halogeen kan ook aangewend worden om bepaalde objecten in de keuken beter te accentueren zoals een mooi gevulde fruitschaal of een espressotoestel. Vaak wordt een rij halogeenspots aan de bovenste keukenkasten voorzien. Naast de algemene verlichting en de verlichting van de werkbladen zorgt een rij halogeenspots ook voor lichtinval in de kasten zelf, handig als je iets nodig hebt uit de kasten.

De oriëntatie van inbouwspots moet men vooraf goed afwegen en vooral in functie van de hoeveelheid gewenst licht gekozen worden. Bij sommige inbouwspots kan je slechts heel beperkt de lichtstraal richten. Met spotverlichting kan je tevens een object naar voren brengen of met een gerichte lichtbundel het fornuis of andere spullen accentueren.

Let ook nog op volgende punten: een donkere afwerking absorbeert meer licht. Een volledig witte keuken heeft bijna de helft minder licht nodig dan een donkere keuken. Een glad aanrecht heeft het effect van een spiegel en reflecteert dus elke vorm van verlichting die van onder de wandkasten komt. Zorg voor een lichtschakelaar in de muur waarmee u alle keukenverlichting (onder de wandkastjes) in één keer aan kunt doen. Dat werkt veel handiger dan het onder de wandkast te zoeken naar het kleine wipschakelaartje. Bijkomende wandverlichting of tafel- of staande lampen brengen een zachte sfeer in de keuken, en rond de eettafel.


Dossier verlichting : Tips: verlichting in de keuken


Gepubliceerd op : 1 oktober 2006 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier verlichting

Het belang van licht en een goede verlichting wordt door mensen vaak onderschat. Nochtans is licht allesbepalend.Dossier verlichting


Het heeft een grote impact op onze gemoedsinstelling en onze gezondheid. Een aangepaste verlichting is dus van groot belang. Voor elk moment van de dag moeten we met onze verlichting de juiste sfeer kunnen creëren.

Steeds meer mensen willen een goede verlichting. De verlichtingssector voelt deze vraag aan en biedt een brede waaier van mogelijkheden en technologieën.

Op vraag van architecten, fabrikanten en consumenten publiceren wij dit uitgebreide dossier rond verlichting. In dit dossier krijg je een actueel overzicht van de verlichtingsmarkt en stellen wij enkele projecten voor waar er op een originele manier met licht gespeeld wordt.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in kitchen

meer nieuws in kitchen

Nieuwigheden in kitchen

  Onderbouwdampkap
<  € 480 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

 
<  € 9450 Waar te koop

meer nieuwigheden in kitchen
MAAK UW KEUZE IN KITCHEN :