sectornieuws

Fortis Private Equity investeert in Novy.

Fortis Private Equity neemt een meerderheidsbelang in het West-Vlaamse bedrijf Novy, maker van fietsen en dampkappen. De risicokapitaalpoot van de Fortis bank neemt naar verluidt een belang van 50 à 60% in het bedrijf. De familie Lannoy behoudt de rest van de aandelen, en blijft actief in het dagelijkse bestuur van Novy.

Samen met de leden van de familie Lannoy heeft Fortis Private Equity een 'owner buy-out' opgezet. De negen familiale aandeelhouders van Novy stappen uit het bedrijf, maar herinvesteren een deel van het kapitaal. Hierdoor behouden ze het aandeelhouderschap. De familiale managers blijven ook een belangrijke positie innemen in het management van de groep.

Nieuwe markten en omzetgroei
De samenwerking en de nieuwe middelen moeten het Novy mogelijk maken in Europa nieuwe markten aan te boren en de marktpositie van Novy in België te verstevigen. In de praktijk zal het merk Novy verder uitgebouwd worden in België, met een uitbreiding van het gamma keukenapparatuur en het sneller vernieuwen van het productgamma.
 

Van links naar rechts: An Lannoy (directeur marketing); Régine Lannoy (financieel directeur); Pieter Demuynck (investment manager Fortis Private Equity); en Jean-Paul Lannoy (directeur productie)

"Nu realiseren we 40% van onze omzet in het buitenland. Voorlopig doen we dat enkel in onze buurlanden en Australië," zegt An Lannoy, directeur marketing en kleindochter van stichter Hilaire Lannoy. "Het is onze bedoeling om voet aan wal te krijgen in de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal en Italië. Het zijn vooral de Zuid-Europese landen waar wij nog een groot groeipotentieel zien. De mensen in Zuid-Europa vinden bijvoorbeeld de kwaliteit van de keukenapparaten zoals de afzuigkap enorm belangrijk. En dat is nu juist onze sterke troef!"

Begonnen met fietsen
Novy is reeds 97 jaar een vaste waarde in de Belgische metaalverwerkende industrie. Het werd opgericht door Hilaire Lannoy als producent van fietsen, en hield zich tot 1964 ook bezig met de fabricage van motor- en bromfietsen. In België worden nu enkel nog de fietsen geassembleerd, naast de verlakking van de fietskaders dat nog zelf wordt gedaan. Vorig jaar was Novy goed voor zo'n 9000 stuks. "De markt voor de fietsen is nogal weersgebonden en daarom een moeilijke markt. Met de kapitaalinjectie willen we meer promotiecampagnes voeren en de bekendheid bij de fietsenhandelaars opdrijven", zegt An Lannoy.

Geschiedenis Novy
Als actief wielrenner in 1908 begon Hilaire Lannoy op 21-jarige leeftijd een eigen fietsenmakerij in Kortrijk. Na zijn carrière in 1914 legde hij zich volop toe op de fabricatie en groothandel van fietsen. Toen nog heette het merk van de fietsen Yonnal, het omgekeerde van de Lannoy familienaam. Het was pas in 1920 - toen de productie werd aangevuld met bakfietsen en invalidenwagens - dat voor de eerste maal de merknaam Novy werd gebruikt. Vanaf 1928 werd er gestart met de productie van lichte motorfietsen.

Halverwege de jaren vijftig werd een omschakeling naar bromfietsen noodzakelijk. Een tijd lang was een 'Novy' het voertuig van de havenarbeiders in Gent en Antwerpen, tot in 1969 het doek viel over de bromfietsen. Oorzaken waren onder meer de komst van Japanse concurrentie naar België, en de opkomst van de kleine personenwagens.

Al snel werd besloten om de overstap te maken naar een volledig nieuw product, de dampkap voor particuliere keukens. Dit product kende een groot succes en in 1968 werd het productgamma uitgebreid met andere keukentoestellen zoals ovens, kooktafels en koelkasten. De dampkappen zijn nu nog steeds het paradepaardje van Novy, en zijn alom geapprecieerd voor hun uiterst stille werking en de bijzondere randafzuiging.

Vandaag telt de groep Novy een 120-tal personeelsleden en bedraagt de omzet om en bij de € 25 miljoen. Hoofdkantoor en productie zijn sinds 1970 gevestigd aan de Noordlaan in Kuurne.

Vraag meer info bij:
- Novy


Gepubliceerd op : 6 juni 2005 Bron : © cuizine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2019)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_cz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2019) order by a.datum_online desc, a.created desc

cuizine.be
sectornieuws
cuizine.be
sectornieuws
cuizine.be
sectornieuws
cuizine.be
sectornieuws
cuizine.be
sectornieuws
cuizine.be

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro